Bu sayfada SAĞLIK genel başlığı altında sırasıyla aşağıdaki konularla ilgili yazılar yer almaktadır:
- Sağlama kafa sağlam vücutta bulunur
- Eden bulur
- Milletçe yeşilaycıyız
SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR
Sağlık, bütün canlılar için önemlidir. Yapılacak her işin temelidir. Sağlık olmadan hiçbir işten istenen sonuç alınamaz, işler gerekli şekilde gelişmez.
Geleceğin dünyasını kuracak olan gençlerdir. Dünyanın bugünkü halinden şikayet eden gençlerin gelecekten şikayet etmeye hakları olmayacaktır.
Geleceğin güzel olmasını istiyorsak, sağlıklı bir yaşam sürmeliyiz. Hem akıl sağlığımızı hem de vücut sağlığımızı korumalıyız. Bunun için uyuşturucu, alkol ve sigara gibi çağımızın en tehlikeli maddelerinden uzak durmalıyız.
“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin tutsağı olmuş kişilerin sağlıklı olmasından ne ölçüde bahsedilebilir? İnsanı insan yapan, diğer canlılardan ayıran en önemli unsur olan aklın, sağlıklı ve verimli bir şekilde insanlığın yararında kullanılması, ancak sağlam bir vücutla mümkündür.
Sınavlara hazırlıkta da sağlığa dikkat edilmelidir. Akıl ve vücut sağlığı, sınavlara hazırlanan öğrencilerin en önemli sermayesidir. Kötü alışkanlıkların pençesinde kıvranan bir kişinin aklını verimli bir şekilde kullanabileceğini düşünmek kişini kendini kandırmasından başka bir şey değildir. Fors ve Rojek yaptıkları bir araştırmada, alkol, sigara ve narkotik ilaçlar kullanan ortaokul ve lise öğrencilerinin kullanmayanlara göre derslerinde daha başarısız olduklarını ortaya koymuşlardır.
Rüyalarımızı süsleyen, ümitlerimizi besleyen, bizleri şimdiden heyecanlandıran güzel yarınlara ulaşmak için siz değerli gençlerimize düşen, kötü alışkanlıklardan uzak durup korunmanızdır.
Sağlıklı bir gençlik, ancak sağlıklı yarınları kurabilir; çünkü her işin başı sağlıktır.
Bir ülkenin geleceği gençliğine bağlıdır. Temiz, sağlıklı ve mutlu yarınlar; ancak akıl ve vücut sağlığı yerinde, kötü alışkanlıkların semtinden bile geçmemiş tertemiz bir gençlikle mümkündür. Öyleyse gençliğimizi uyuşturucu, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan mutlaka korumalıyız.
EDEN BULUR
Her yıl mart ayının ilk haftası Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay; sigara, içki, uyuşturucu ve kumar gibi kötü alışkanlıklarla mücadele eden önemli bir kurumumuzdur. Yeşilay Haftası geldiğinde herkes “Aman sigara içmeyin!” der. Ama bir türlü sonuç alınamaz. Çünkü sigara bir günde çözülecek bir sorun değildir.
Sigaranın zararlarını sürekli gündemde tutmak gerekir. Sigaranın zararlarıyla ilgili ilginç bazı gerçekler de vardır. Sigara içen, hatta sigara reklâmlarında rol alarak milyonlarca insanı bu kötü alışkanlıkla tanıştıran insanların başlarına neler geldiğine bir bakalım.
ABD’de sigara paketlerine “Sigara sağlığa zararlıdır.” ifadesinin 1964’te konmaya başlandığını,
Elinde kemendi, dudaklarında daima yeni yakılmış sigarasıyla at üstündeki bir kovboyu canlandırarak bir sigaranın reklâmını yapan ve dünyanın en ünlü sigara reklamlarında oynayan Davit Mc Lean’ın 1995’te akciğer kanserinden öldüğünü,
Ünlü bir sigara firmasının reklâmlarında gördüğümüz Wayne Mc Laren’in 1992 yılında 51 yaşında iken akciğer kanserinden öldüğünü,
1950’lili yılarda, ilk olarak daha 17 yaşındayken ünlü bir sigaranın tanıtımında görev alan, daha sonra da yine başka bir ünlü sigaranın reklâm filminde baş artist olarak oynayan Lanet Sackman’ın akciğer kanseri olduğunu,
Janet Sackman’ın sigara reklâmlarında ilk dönemlerde sigarayı sadece dudağına götürdüğünü, daha sonraları ise reklâm filmlerinin daha gerçekçi olması gerekçesiyle sigarayı içmeye başladığını, sonuçta da akciğer kanserinden dolayı akciğerinin bir kısmıyla sesini büyük ölçüde kaybettiğini,
1981-1987 yılları arasında büyük bir sigara firmasının reklâmlarında baş rolü oynayan Davit Goerlitz’in 35 yaşında felç olduğunu, tatma duyusunu kaybettiğini ayrıca da vücudunun sol tarafını kontrol edemez hâle geldiğini,
Şu anda da çok meşhur olan bir sigarayı tanıtmak amacıyla reklâm filmlerinde oynayan Will Thornbury’in 1992 yılında 56 yaşında kanserden öldüğünü,
Günümüzde en çok tüketilmesine kovboy kıyfatleriyle çevirdiği reklâm filmleriyle katkıda bulunduğu bir sigarayı içmekten dolayı Davit Millar Jr.’ın 1987 yılında yakalandığı anfizem hastalığından öldüğünü biliyor muydunuz?
Kim ne derse desin, kimin başına ne gelirse gelsin... İnsanoğlu kendi başına gelmeden bir şeyin gerçek yüzünü öğrenemiyor her hâlde...
MİLLETÇE YEŞİLAYCIYIZ (!)
Sigara tüketiminde Avrupa ikincisi unvanını elinden bırakmayan Türkiye'de her yıl 100 bin kişiyi sigaradan kaybediyoruz. Uzmanlar çocuklar arasında sigara içme eğiliminin tehlike sınırına yaklaştığına dikkat çekerek aileleri uyarıyorlar.
Türkiye'de tütün ve sigara konusundaki bir resmi rapor, kişi başına sigara tüketiminde Avrupa ikincisi olduğumuzu ve yılda yaklaşık 100 bin kişiyi de sigara bağımlılığı nedeniyle kaybettiğimizi ortaya koydu. Dünya Sağlık Asamblesi'nin Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi Hükümetler arası Müzakere Organı toplantıları nedeniyle, Türk çalışma grubu tarafından hazırlanan "tütün ve sigara raporu", bu alanda yaşanan sorunlar ve tehlikeleri de gözler önüne serdi.
Dünyadaki gelişmelerden de örnekler sunulan rapora göre, Türkiye, kişi başına sigara tüketimi bakımından Avrupa ülkeleri arasında Yunanistan'dan sonra ikinci sırada geliyor.
Rapora göre Türkiye'de erişkin kadınlar ve erkekler ortalaması dikkate alındığında her 3 kişiden birinin sigara içtiği ortaya çıkıyor. Çocuk ve gençlerde, sigara içme eğiliminin yükseldiği gözleniyor. Bunun önemli nedenini ise anne, baba, öğretmen, doktor, sanatçı gibi çocukların örnek aldığı kişilerin yaygın sigara içme eğilimleri oluşturuyor. Sigara reklam ve promosyonları yasaklanmış olmasına rağmen, sigara endüstrisi gençlerin ilgisini çekecek sportif, kültürel, sanat etkinlikleri adı altında tüketimin artmasını sağlayacak çalışmalar yapıyor.
Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada yaklaşık 1,1 milyar kişi sigara içiyor. Sigara içenlerin yüzde 75'i bağımlı olurken, bağımlıların yüzde 50'si de sigaraya bağlı bir nedenden dolayı erken ölüyor. Yine WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, tütün ve tütün mamullerinin kullanımı sonucunda dünyada her yıl yaklaşık 3 milyona yakın insan ölüyor.
Bu ürünlerin kullanımı konusundaki mevcut eğilimin devamı halinde 2020 veya 2030 yıllarında her yıl yaklaşık 10 milyon insanın sigara nedeniyle öleceği ve bu ölümlerin yüzde 70'inin de gelişme yolundaki ülkelerde görüleceği tahmin ediliyor. Rapora göre sigara koroner kalp hastalığı ve komplikasyon riskini de, yüzde 24 ile yüzde 200 oranında artırıyor.