Top & Raket & Kort


TOP
Tenis topunun ağırlığı: 56,70 - 58,47 gr arasında olmalıdır. Tenis topunun çapı: 6,35cm - 6.67cm arasında olmalıdır. Top 254cm yükseklikten beton bir zemine bırakıldığında, 135cm ile 147cm yüksekliğe sıçramalıdır. Topun 8,165kg'lık bir yük altında, içeri doğru deformasyonu (şekil değiştirmesi) 0,65cm ile 0,74cm, aksi istikametteki deformasyonuda 0.89cm ile 1,08cm arasında olması gerekir. Bu rakamlar topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında, elde edilen ölçümlerin ortalamasıdır. İki ayrı ölçüm arasındaki fark her seferinde 0,8 cm'den fazla olmamalıdır.

TENİS RAKETİ

                                   

RAKET SEÇİMİ
Raket seçimi, tenis oyununu çabuk, etkili ve doğru öğrenmenin temelini oluşturur. İlk raket almaya karar verdiğinizde, kesinlikle ucuz, adi raketler almamalısınız. Eğer böyle yaparsanız, hem tenis temel vuruşlarını öğrenmede ve etkili vurmada zorluklarla karşılaşır hem de ileri ki safhalarda raketinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.Bu size zaman kaybettirecektir.  Size uygun kaliteli bir raket alıp, uzun süre kullanmak, vuruşlarınızın kötü ve verimsiz olmasını önleyecek ve tenis oynamaktan zevk almanıza yardımcı olacaktır. Öyleyse kendinize en uygun tenis raketini seçmede; elinize uygun olmasına ve kaliteli bir raket olmasına özen göstermeliyiz.  Bir raket almaya karar verdiğinizde, raketin özelliklerine dikkat etmeden önce kendi oyun stiliniz, oyunculuk düzeyiniz, raketi sallama hızınızı belirlemelisiniz.

Tenis Raketi Temel özellikleri:

Kafa büyüklüğü: Raketin kafa kısmının büyük olması topa daha güçlü vurmanızı sağlarken, rakette küçük kafa, kontrolü elinizde tutmanızı sağlar. Özellikle güce önem veren oyuncular 100” ile 125” ölçüleri arasında kafa büyüklüklerini baz almalıdırlar. Güç ve kontrolün birleştiği ideal bir raket için ise 100” kafa büyüklüğü uygun olacaktır. Kontrolü elde tutmak, rakete ve topa hakim olabilmek içinse 85” ile 98” arasındaki kafa ölçüleri uygun olacaktır.
Uzunluk: Raketin boyunun uzaması, kuvvet kolunun büyümesine ve neticede de topu daha kuvvetli vurmanıza sebep olur.
27”-28”lik bir uzunluk idealdir.

Ağırlık:
Raketin ağırlığı hem güç hemde kontrol açısından önemlidir; çünkü titreşimi önlemeye yardımcı olur. Profesyonel oyuncuların extra ağır raket kullanmalarının sebebi; topa daha kuvvetli vururken kontrolü de kaybetmemektir. Birçok normal oyuncu da ağırlığı az olan, büyük raketleri tercih ederler; böylece manevra kabiliyetleri artar.

Genellikle uzun raketler ağır olan savurma ağırlığını dengelemek için daha hafif olurlar. Hafif raket tanımını 278gr-306gr ağırlığındaki raketler oluştururken, ağır raketler 312 gr ve üstü arasında değişmektedir.

Savurma ağırlığı:
Aslında hangi raketin tam anlamıyla size uygun olduğu bu özellikle anlaşılır. Gribinin ucundan itibaren raketin denge noktasıdır. İki raket tamamen aynı ağırlıkta ve dengede olurken size tamamen farklı gelebilir. Raketin üretilme koşullarındaki bir takım toleranslar buna sebep olmuştur. Eğer tıpatıp aynı olan 2 veya daha fazla raket almayı düşünüyorsanız, mutlaka savurma ağırlıklarını deneyerek değerlendiriniz.

Grip ebatı:
Grip ebatından kasıt, raketin kol kısmının kalınlığıdır. Doğru grip ebatını bulabilmek için raketi elinize alıp kavramak yeterli olacaktır. Baş parmağınızın alt kısmı ile parmak uçlarınız arasında kalan alan serçe parmağınızın kalınlığı kadar olmalıdır.
Güç mü Kontrol mü Size Daha Uygun?
Çok kuvvetli olmayan fakat raketi iyi savuran bir kişi rakette gücü baz almalıdır. Kişi hem güçlü hemde raketi iyi savuruyorsa güç özelliği az fakat extra kontrole sahip bir raketi tercih etmelidir. Kontrol raketleri, topu kort içinde tutmaya yararlar.
I veya O profil: Raketin boyun kısmının içi O profil yani yuvarlak veya I profil yani ortası oyuk olabilmektedir. I profil raketler daha düşük kalitedeki raketler olup başlangıç seviyelerinde oynayanlara hitap edebilirler. İyi kalite bütün grafit raketler zaten O profile sahiptirler.

Ele Uygun Raket Nasıl Seçilir?

Bir raketi elinize aldığınızda L4 veya 4.½ gibi değerler görürüsünüz; bunlar, o raketin sapının inch değerinden çevresinin ölçüsünü ifade etmektedir. Eğer raketinizde L0-L1-L2-L3-L4-L5 gibi ibareler varsa, o da raketin hafif dizayn (Light Weight) edildiğinin ifadesidir. L4 gibi değerlerde, hafif dizayn dört inçlik raket demektir. Raket sapı ölçüleri inç ve santimetre bazından değerleri ve karşılıkları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

tablo

Doğru Raket Sapı (Grip) Ölçüsünü Bulma Yöntemi
Raketi kullanacağınız elin yüzük parmağından avuç içi ortasına kadar olan uzaklığı cetvelle ölçün. Bu değer sizin kesinlikle en uygun raket sap ölçünüzün karşılığıdır. Çıkan değeri yukarıdaki tabloyla karşılaştırarak, elinize en uygun raketi alabilirsiniz.
Size kalın gelebilecek bir raketle oyun oynamaya kalktığınızda, rakete hakim olabilmek için çok çaba harcamanız gerekecektir. Yanlış seçilmiş bir raket parmaklarınızın çabuk yorulmasına neden olabileceği gibi başarılı vuruşlar yapmanızı da engelleyecektir. Yine elinizin ölçüsüne küçük gelebilecek bir raketle oynamaya kalkışmanız, rakete hakim olmakta zorlanmanıza ve raketin dönmesini engellemek için elinizi sıkmanıza neden olacaktır. Bu elinizin ve parmaklarınızın yorulmasını arttıracak, bununla birlikte iyi vuruşlar yapmanızı engelleyecektir. Doğru raket seçimi, iyi öğrenme ve iyi bir oyun için şarttır.


RAKET SAPI KESİTİ


Not
: Bu kesit ve numaralar, tutuş biçimlerini anlatırken gerekli olacak.

TENİS KORTU


TENİS KORTUNUN ÖLÇÜLERİ

a)Sahanın Boyu:23,77m
b)Tek Oyun Sahanın Eni:8,23m
c)Çift Oyun Sahanın Eni:10,97m
d)Çift Saha Koridoru:1,37m
e)Servis Çizgisinin Arka Çizgiye Uzaklığı:5,49m
f)Servis Çizgisinin Fileye Uzaklığı:6,40m
g)File Yüksekliği (ortada):0,91m
h)Tek Oyun Sahası File Uzunluğu:10,06m
i)Çift Oyun Sahası File Uzunluğu:12.80m
j)Arka Çizgi Kalınlığı:10cm
k)Diğer Çizgiler:2,5 - 5cm
l)Bant Kalınlığı:5 - 7,5cm
m)File Demiri Yüksekliği:106cm
n)Saha Arkasındaki Asgari Açıklık:6.40m
o)Saha Yanlarındaki Asgari Açıklık: Uluslararası Açıklık 3,66m'den az olmamak


TENİS KORTUNUN BÖLÜMLERİNİN İSİMLENDİRİLMESİ


TENİS KORTU ÇEŞİTLERİ
  • 1) Toprak Sahalar
  • 2) Asfalt Sahalar
  • 3) Beton Sahalar
  • 4) Sentetik Sahalar
  • 5) Çimen Sahalar

Bir tenis kortunun 40x20 metre=800 metrelik bir alana oturtulmasi, yan ve arka çizgilerin dışındaki paylarıyla en ideal bir şekilde olmasını sağlar. (Milletlerararası tenis oyunları için kabul edilen 36,57x18,27 metre karelik as­gari ölçülerdir)

1)Toprak Sahalar:A)Tabii kırmızı toprak sahalarB)Karışık toprak sahalar (antuka)
Bunun da çeşitleri çoktur. Kırmızı renkte olan, yağmurlardan sonra çabuk kuruyan, çatlamayan, yumuşak olan ve tozlanmayan cinsi en kullanışlı olanıdır.
Antuka Saha Çeşitleri:
  • a) %70 kırmızı killi toprak %30 ince kum
  • b) %80 kırmızı killi toprak %20 ince kum
  • c) %60 kırmızı killi toprak %30 kiremit veya tuğla tozu %10 ince kum
  • 2) Asfalt Sahalar: Kalın asfalt ve ince asfalt cinsi diye ikiye ayrılır. Üzerine boya sürülerek güzel bir görünüş alabilir.
  • 3) Beton Sahalar: Normal beton ve tartan beton (su geçirgenliği olan cinsi) olmak üzere iki türlüdür. Boyanarak güzel bir görünüm alırlar.
  • 4) Sentetik Sahalar: Çeşitli kimyasal bileşimlerden yapılır. Green - Set, Deca-turf, Lay­ kold ve çeşitli tartan sahalardır.
  • 5) Çimen Sahalar: 1cm boyundaki özel çim tohumuyla yapılan sahalardır. Bakımı çok zor olduğundan sayıları çok azalmıştır. Mesela Foresthill'de çim sahalarda yapılan Amerika Açık Tenis Turnuvası 1970'li yılların sonlarında yerini sente­tik kortlara bıraktı. Çim sahaların ve dünyanın en büyük turnuvası Wimbledon Tenis Turnuvası, halen ananevi çim kort özelliğini korumaktadır.



Yorumlar - Yorum Yaz