Tenis Kuralları


TENİS KURALLARI


 


1.    KORT

Kort bir dikdörtgendir. 23,77m (78 feet) uzunluğunda, 10,97m (36 feet) genişliğindedir.  Tekler müsabakası için genişlik 8,23m (27 feet) ‘dir.

Kort, 1,07m (3.1/2 feet) yüksekliğindeki iki direğin üzerinden geçen çelik tel veya kordona asılmış durumdaki fileyle ortadan ikiye ayrılmıştır. File gergin olmalı, direkler arasını tamamen doldurmalı ve topun geçmeyeceği kadar sık dokunmuş olmalıdır. Filenin orta yüksekliği 0,914m
(3 feet) olup, fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir “orta bant” ile filenin yüksekliği ve gerginliği ayarlanır. Filenin üzerindeki çelik tel, bir bant tarafından (file bantı) örtülü olmalı. File bantı ve orta bant tamamıyla beyaz olmalıdır.
•    Çelik tel veya kordonun çapı veya kalınlığı maksimum 0,8 cm (1/3 inç)’dir.
•    Orta bandın genişliği maksimum 5 cm (2 inç)’dir.
Filenin bandının genişliği, çelik telin her iki yanından aşağı doğru minimum 5 cm (2 inç), maksimum 6,35 cm (2.1/2 inç)’dir.

Çiftler maçları için file direğinin merkezi, çiftler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir.

Tekler maçlarında eğer tekler filesi kullanılıyorsa, file direğinin merkezi, tekler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir. Eğer çiftler filesi kullanılıyorsa, o zaman file 1,07 m (3.1/2 feet) yüksekliğinde iki adet “tekler sopası” ile desteklenir. Tekler sopasının merkezi tekler kort çizgilerinin dışından itibaren her iki taraf için 0,914 cm (3 fit)’dir.

•    File direğinin eni veya çapı 15 cm (6 inç)’den büyük olamaz.
•    Tekler sopasının eni veya çapı 7,5 cm (3 inç)’den büyük olamaz.
•    File direği ve tekler sopası fileyi tutan çelik telin 2,5 cm (1 inç)’den fazla üzerinde olamaz.

Kortun sonundaki çizgilere “arka çizgiler”, kortun kenarlarındaki çizgilere ise “yan çizgiler” denir.

Tekler yan çizgileri arasında, fileye paralel olarak ve filenin her iki tarafından 6,40 m (21 fit) uzaklıkta çizilmiş iki çizgi vardır. Bunlara “servis çizgileri” denir. Filenin her iki tarafında servis çizgileri ve file arasında kalan alan “servis orta çizgisi” ile tam ortadan ikiye ayrılarak “servis karesi” ni oluşturur. Servis orta çizgisi, tekler yan çizgilerine paralel olarak çizilmiş ve tam ortalanmıştır.

Arka çizgiler 10 cm (4 inç) uzunluğunda bir işaretle ortadan ikiye ayrılmıştır. Bu işaret  “servis orta işareti” olup, kortun içine doğru ve yan çizgilere paralel olarak çizilmiştir.

•    Servis orta çizgisi ve servis orta işareti 5 cm (2 inç) genişliğindedir.
•    Kortun diğer çizgilerinin eni, 2,5 cm (1 inç) ile 5 cm (2 inç) arasında olmalıdır.   Sadece arka çizgiler 10 cm (4 inç) eninde olabilir.

Korttaki bütün ölçüler çizgilerin dışından alınmalıdır ve çizgilerin rengi kortun zeminiyle taban tabana zıt renkler olmalıdır.

EK III’ te belirtilenlerin dışında kortun zeminine, fileye, bantlara, direklere ve tekler sopalarına reklam almak yasaktır.

2.    DEMİRBAŞLAR

Korttaki demirbaşlar; arka ve yan duvarlar - stoperler, seyirciler, seyircilerin oturduğu koltuklar ve tribün, kortun etrafındaki ve üzerindeki bütün sabit cisimler, kule hakemi, olması gerektiği yerde duran çizgi hakemleri ve top toplayan kişilerdir.

Çiftler filesinde oynanan tekler maçında, tekler sopası ile file direği arasında kalan bölüm demirbaş olarak kabul edilir, filenin ya da direğin bir parçası olarak kabul edilmez.

3.    TOP

Toplar, ITF tarafından onaylanıp, EK I’ de detaylı olarak belirtilen kurallara tamamen uygun olmalıdır.

Uluslar arası Tenis Federasyonu, EK I’ de belirtilen bütün kuralları uygulayarak, sunulan topları veya prototipleri inceler ve oynamaya uygun olup olmadığına karar verir. Böyle bir karar kendi inisiyatifi üzerine verilebilir veya dahilinde oyuncu, ekipman, üretici veya Ulusal Federasyon veya onun üyeleri olmak üzere, gerçek ilgisi olan her hangi bir taraf tarafından uygulama ile verilebilir.

Turnuva organizasyonu;

a.    Kaç topla oynanacağını (2, 3, 4 veya 6).
b.    Yapılacaksa, top değişim zamanı.

önceden anons etmelidir.

Top değişimi;
i.    Oyunun kararlaştırılan tek sayılı bölümlerinde. Yalnız, ısınma süresi iki oyun olarak kabul edildiği için, sadece maça başlanan toplar iki oyun önce değiştirilir. Tie-break bölümü,  top değişimi için bir oyun olarak kabul edilir. Tie-break başlangıcında top değişimi yapılmaz. Top değişimi tie-break başlangıcına geldiyse, böyle bir durumda top değişimi bir sonraki setin ikinci oyununda veya
ii.    Bir sonraki setin başlangıcında yapılır.

Eğer oynanırken top patlarsa, puan tekrarlanır.

Durum 1:    Puanın sonunda topun yumuşadığı (indiği) görülüyor.Puan tekrarlanmalı mıdır?
Karar:    Eğer top yumuşamışsa, patlamamışsa, puan tekrarı yapılmaz.

Not:    Turnuvada kullanılan toplar ITF listesinde yayınlanmış olmalı ve top kutularının üzerinde “ITF tarafından onaylanmıştır” ibaresi bulunmalıdır.

4.    RAKET

Raket, EK II’ de detaylı olarak belirtilen ve Tenis Kuralları çerçevesinde onaylanan bir gereçtir.
Uluslar arası Tenis Federasyonu, EK II’de belirtilen bütün kuralları uygulayarak, bütün raketleri veya prototipleri inceler ve oynamaya uygun olup olmadığına karar verir.

Durum 1:    Raketin vuruş alanında birden fazla tel (hat) çekimine izin var mıdır?
Karar:    Hayır. Kurallar raket çekiminin nasıl olacağından bahsetmiştir (Bkz: EK II).

Durum 2:    Vuruş alanı düzlem olma özelliğini kaybetmese bile aynı delikten iki tel geçirilerek çekilmiş raket, nizami olarak kabul edilir mi?
Karar:    Hayır.

Durum 3:    Raketin tellerine titreşim lastiği takılabilir mi? Takılabilirse, nereye takılabilir?
Karar:    Evet, ama sadece örülmüş alanın dışında kalan bölümdeki tellere takılabilir.

Durum 4:    Puan oynanırken raketin teli kopuyor. Oyuncu bir sonraki puana kopuk telli raketle başlayabilir mi?
Karar:    Evet. Fakat organizasyon tarafından bir kısıtlama konmamışsa.

Durum 5:    Bir oyuncu, oyunun herhangi bir yerinde, iki raket birden kullanabilir mi?
Karar:    Hayır.

Durum 6:    Rakete, vuruşları etkileyebilecek pil takılabilir mi?
Karar:    Hayır. Enerji kaynağı olduğu için rakete pil, güneş enerji pilleri ve benzeri cihazların takılması yasaklanmıştır.

5.    OYUN SKORU

a.    Standart oyun:
Standart oyunda skor, öncelikle servis atanın puanı söylenerek aşağıdaki gibi anons edilir:
Puansız    -    “Sıfır”
1. puan    -    “15”
2. puan    -    “30”
3. puan    -    “40”
4. puan    -    “Oyun”
Eğer her iki oyuncu/takım üçer puan kazanmışlarsa, skor “Berabere” olmuştur. Beraberlikten sonraki puanı kazanan oyuncu/takım “Avantaj” kazanmıştır. Eğer bir sonraki puanı da aynı oyuncu/takım kazanırsa, “Oyun”u da kazanmış olur. Eğer tekrar beraberlik olursa, iki puan üst üste kazanan oyuncu/takım oyunu kazanır.

b.    Tie-break oyunu

Tie-break oyununda puanlar “Sıfır”, “1”, “2”, “3”……olarak devam eder. 7 puan kazanan oyuncu/takım o “Oyun”u ve “Set”i kazanmış olur. Bunun için en azından iki puan fark olması gerekir. Gerektiğinde, iki puan fark sağlanıncaya kadar tie-break devam eder.

Servis atma sırası kimdeyse tie-break’ e o başlar. Birinci servisi attıktan sonra, servis atma sırası rakibine (çiftler maçında servis sırası kimdeyse) geçer ve bu aşamadan sonra her iki serviste bir, servis el değiştirir. Çiftler maçındaki servis sıralaması,
tie-break bitene kadar aynı kalır.

Tie-break oyununa servis atarak başlayan oyuncu/takım, sonraki setin ilk oyununa karşılayan olarak başlar.

Bunlara ek olarak alternatif puanlama yöntemleri EK IV bölümünde bulunabilir.

6.    SET SKORU

Set puanlamasında değişik yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan ikisi ana yöntemdir: “Avantaj Set” ve Tie-Break Set”. Hangisinin uygulanacağı turnuvadan önce ilan edilir. Eğer “Tie-Break Set” uygulanacağı ilan edilmişse, final setinin de “Tie-Break Set” mi, “Avantaj Set” mi olacağı ilan edilmek zorundadır.

a.    “Avantaj Set”
Altı oyun kazanan ilk oyuncu/takım “Set”i kazanmış olur. Ama en az iki oyun farkla kazanılmış olması gerekir. Bu iki fark sağlanana kadar sete devam edilir.
b.    “Tie-Break Set”
Altı oyun kazanan ilk oyuncu/takım “Set”i kazanmış olur. Ama en az iki oyun farkla kazanılmış olması gerekir. Skor 6/6 berabere olursa, tie-break oyununa başlanır.

Bunlara ek olarak alternatif puanlama yöntemleri EK IV bölümünde bulunabilir.

7.    MAÇ SKORU

Maçlar 3 Set  (oyuncu/takım bu setlerden ikisini kazanmak zorundadır) ve 5 Set (oyuncu/takım bu setlerden üçünü kazanmak zorundadır) üzerinden oynanmaktadır.

Bunlara ek olarak alternatif puanlama yöntemleri EK IV bölümünde bulunabilir.

8.    SERVİS ATAN ve KARŞILAYAN

Oyuncular/takımlar filenin ayrı taraflarında dururlar. Servis atan, topu oyuna sokarak ilk puanı başlatan oyuncudur. Servis karşılayan ise, servis atan oyuncu tarafından oyuna sokulan topu karşılamaya hazır olan oyuncudur.

Durum 1:    Servis karşılayan oyuncu istediği yerde bekleyebilir mi?
Karar:    Evet. Servis karşılayan oyuncu filenin kendi tarafında kalan bölümünde kortun içinde veya dışında her yerde ve istediği pozisyonda bekleyebilir.

9.    SAHA ve SERVİS SEÇİMİ

Maçın ilk oyunu için saha ve servis atan veya karşılayanın seçimi, ısınmaya başlamadan önce yapılan kura atışıyla belirlenir. Kurayı kazanan oyuncu/takım şunları seçebilir:

a.    Maçın ilk oyunu için servis atmayı veya karşılamayı, bu durumda rakip oyuncu/takım sahayı seçer;
veya
b.    Maçın ilk oyunu için sahayı seçer, bu durumda rakip oyuncu/takım servis atmayı veya karşılamayı;
veya
c.    Yukarıdaki seçimlerden birini rakip oyuncunun/takımın yapmasını isteyebilir.

Durum 1:    Eğer her iki oyuncu/takım ısınma durur ve kortu terk ederlerse, korta geri döndüklerinde yeniden seçim yapma hakları var mıdır?
Karar:    Evet. Kura atışını kazanan değişmez ama her iki oyuncu/takım seçimlerini değiştirebilirler.

10.    SAHA DEĞİŞİMİ

Her sette oyuncular birinci, üçüncü, beşinci ve izleyen tek sayılı oyunların sonunda saha değiştirirler. Eğer set, çift sayılı bir skorla bitmiş ise, yer değişimi ilk oyunun sonunda yapılır.
Tie-break oyununda oyuncular her altı puanda bir yer değiştirirler.

Bunlara ek olarak alternatif puanlama yöntemleri EK IV bölümünde bulunabilir.

11.    TOPUN OYUNDA OLMASI

Eğer “hata” veya “net” olmadıktan sonra servis atışı yapılıp puan bitene (top ölene) kadar olan sürede topun oyunda olduğu kabul edilir.

12.    TOPUN ÇİZGİYE DEĞMESİ

Kort, çizgilerin dışından sınırlandırıldığı için çizgiye değen top içeride kabul edilir.

13.    TOPUN DEMİRBAŞA DEĞMESİ

Eğer top doğru sahaya düştükten sonra demirbaşa değerse, topa vuran oyuncu puanı kazanır. Eğer top doğru sahaya düşmeden önce demirbaşa değerse, topa vuran oyuncu puanı kaybeder.

14.    SERVİS ATMA SIRASI

Her standart oyunun sonunda servis atan - sonraki oyun için servis karşılayan, servis karşılayan - sonraki oyun için servis atan durumuna geçer.
Çiftler maçında, maça başlayacak takım kimin servis atacağına karar verir. Benzer şekilde, sonraki oyunda rakip takım, o oyun için kimin servis atacağına karar verir. İlk oyunda servis atan oyuncunun partneri üçüncü oyunda, ikinci oyunda servis atan oyuncunun partneri de dördüncü oyunda servis atarlar. Bu değişim sırası set bitene kadar devam eder.

15.    SERVİS KARŞILAMA SIRASI (ÇİFTLERDE)

İlk oyunda servis karşılayacak takım, ilk oyun başlamadan önce kimin servis karşılayacağına karar verir. Aynı şekilde ikinci oyun başlamadan önce, servis karşılayacak takım kimin karşılayacağına karar verir. İlk puan için atılan servisi karşılayan oyuncunun partneri ikinci puan için atılacak servisi karşılar. Bu değişim sırası oyun ve set bitene kadar devam eder.
Servis karşılandıktan sonra takımdaki her hangi bir oyuncu topa vurabilir.

Durum 1:    Partnerlerden biri rakip takıma karşı tek başına oynayabilir mi?
Karar:    Hayır

16.    SERVİS

Oyuncu, servis hareketine başlamadan önce, arka çizginin gerisinde (çizgiye değmeden), orta servis işaretinin ve kenar çizgilerin hayali uzantısına değmeden veya geçmeden, iki ayağı da yere basar durumda ve rahat bir pozisyonda olmalıdır.
Oyuncu bundan sonra, istediği yönde topu elinden çıkartıp, top yere düşmeden raketle vurarak servis atışını gerçekleştirir. Oyuncu eğer tek kolluysa, raketiyle bu işlemi gerçekleştirebilir.
Servis hareketi, oyuncunun raketi topa vurduğu veya ıskaladığı anda tamamlanmış olur.

17.    SERVİS ATIŞI

Standart oyunda servis atan oyuncu kortun olması gerektiği yarısından servis atar. Oyuncu kortun sağ yarısından servis atmaya başlar ve her puandan sonra diğer taraftan atarak oyunu tamamlar. Servis beraberlikte sağ, avantajda sol taraftan atılır.
Tie-break oyununa, ilk servis kortun sağ yarısından atılarak başlanır ve her puandan sonra servis atan oyuncu kortun olması gerektiği yarısından servis atar.
Karşılayan topa vurmadan önce, atılan servis fileyi geçerek çaprazdaki servis karesine düşmelidir.

18.    AYAK HATASI

Servis hareketi boyunca oyuncu aşağıdaki kurallardan birini ihlal ederse “Ayak Hatası” yapmış olur.
a.    Yürüyerek veya koşarak pozisyonunu bozarsa (Ama ayağını sürüyerek atabilir),
b.    Arka çizgiye veya korta değerse,
c.    Kenar çizgilerin hayali uzantısını geçerse,
d.    Orta servis işaretinin hayali uzantısına değerse.

Durum 1:    Tekler maçında, servis atan oyuncu arka çizginin gerisinden ama tekler kenar çizgisiyle, çiftler kenar çizgisinin arasından servis atabilir mi?
Karar:    Hayır.

Durum 2:    Oyuncu servis atarken ayaklarından birini veya ikisini kaldırabilir mi?
Karar:    Evet

19.    SERVİS HATASI

a.    Servis atan oyuncu 16. 17. ve 18. kuralları ihlal ederse,
b.    Servis atan oyuncu topa vurmaya çalışırken ıskalarsa,
c.    Servis atılan top doğru kareye düşmeden önce demirbaşlardan birine, tekler sopasına veya file direğine değerse,
d.    Servis atılan top servis atan oyuncuya, partnerine veya bunların giydikler veya taşıdıkları nesnelere dokunursa.

Durum 1:    Oyuncu, servis kullanmak için havaya attığı topa vurmaktan vazgeçip, tutmuştur.
    Bu bir “hata” mıdır?
Karar:    Hayır. Eğer servis kullanmak için topu havaya atan oyuncu, topa vurmaktan vazgeçerse topu eliyle veya raketiyle tutabilir veya topun yere düşmesine izin verebilir.

Durum 2:    File direği ve tekler sopasıyla oynanan bir tekler maçında servis atılan top tekler sopasına çarparak doğru servis karesine düşmüştür. Bu bir hata mıdır?
Karar:    Evet.

20.    İKİNCİ SERVİS

Yanlış taraftan atılmadığı sürece, birinci serviste hata yapan oyuncu, gecikmeden ve kortun aynı yarısından ikinci servisini kullanır.

21.    SERVİS ATMA ve KARŞILAMA ZAMANI

Servis atan, karşılayacak oyuncu hazır olana kadar servis atamaz. Ancak, karşılayan oyuncu servis atanın hızına ayak uydurmalı ve servis atan oyuncu hazır olduğu anda karşılamak için hazır olmalıdır.

Servis karşılayacak oyuncunun, servisi karşılamaya hazır olduğunu da görmeliyiz. Karşılayan oyuncunun hazır olmadığını görüyorsak, atılan servis hata olarak değerlendirilmez.

22.    SERVİS TEKRARI

a.    Servis atılan top fileye,orta banda,file bandına çarpıp doğru servis karesine düşerse,
    Servis atılan top fileye,orta banda,file bandına çarptıktan sonra yere düşmeden önce rakibe veya rakibin partnerine veya bunların taşıdıkları veya giydikleri bir nesneye çarparsa,
b.    Karşılayacak oyuncu hazır değilken servis atılmışsa   

Atılan servis tekrarlanır.

Servis tekrarında atılan servis dikkate alınmaz ve servis atan tekrar servis kullanır. Ama daha önce yapılmış servis hatası aynen kalır.

Bunlara ek olarak alternatif uygulamalar EK IV bölümünde bulunabilir.

23.    PUAN TEKRARI (Let)

İkinci servisin tekrarı (Net) hariç, puan tekrarı (Let) çağrısı yapıldığında bütün puan tekrarlanır.

Durum 1:    Top oyundayken başka bir top yuvarlanarak korta girmiştir ve puan tekrarı (Let) çağrısı yapılmıştır. Ama oyuncu bir önceki serviste hata yapmıştır. Bu durumda oyuncu birinci servisi mi, ikinci servisi mi kullanacaktır?
Karar:    Birinci servis. Bütün puan tekrarlanmak zorundadır.

24.    OYUNCUNUN PUANI KAYBETMESİ

a.    Oyuncu ardı ardına iki kez servis hatası yapmışsa,
b.    Oyuncu, top ardı ardına iki kez sekmeden önce topu oyuna sokamamışsa,
c.    Oyuncu servis karşılarken, topa karşıya geçmeden önce kendi sahasına veya yere düşmeden vurursa, doğru sahanın dışına veya dışındaki bir nesneye çarparsa,
d.    Oyuncunun oyuna soktuğu top doğru sahaya düşmeden önce her hangi bir demirbaşa dokunursa,
e.    Oyuncu top yere düşmeden servisi karşılarsa,
f.    Oyuncu kasıtlı bir şekilde topu raketiyle taşırsa veya bir kereden fazla  topa dokunursa,
g.    Top oyundayken, oyuncunun raketi (elinde tutsun tutmasın), giydiği veya taşıdığı her hangi bir nesne fileye, filenin bandına veya orta banda, fileyi taşıyan çelik tele veya kordona ve rakibin sahasına dokunduğu anda,
h.    Topa, top fileyi geçmeden vurursa,
i.    Oyundaki top oyuncuya, giydiği veya taşıdığı (elinde tuttuğu raket dışında) nesneye dokunursa,
j.    Oyundaki top, oyuncunun raketi elinde değilken rakete dokunursa,
k.    Top oyundayken oyuncu raketin yapısal şeklini veya özelliğini değiştirirse,
l.    Çiftler maçında topu geri çevirirken iki oyuncu birden topa dokunursa,

Puan kaybedilmiş olur.

Durum 1:    Oyuncu, birinci servisi attıktan sonra raketi elinden fırlamış ve top karşı sahaya düşmeden önce fileye çarpmıştır. Bu hatalı bir servis midir, oyuncu puanı mı kaybeder?
Karar:    Servis atan puanı kaybeder çünkü raketi, top oyundayken fileye dokunmuştur.

Durum 2:    Oyuncu, birinci servisi attıktan ve top doğru servis karesinin dışına düştükten sonra raketi elinden fırlamış ve fileye çarpmıştır. Bu hatalı bir servis midir, servis atan puanı mı kaybeder?
Karar:    Bu hatalı bir servistir, çünkü raket fileye çarptığında top artık oyunda değildir.

Durum 3:    Çiftler maçında atılan servis, servis karesinin dışına doğru giderken karşılayan oyuncunun partneri fileye dokunursa ne olur?
Karar:    Karşılayan takım puanı kaybeder, çünkü top hala oyundadır.

Durum 4:    Oyuncu topa vurmadan önce veya vurduktan sonra filenin hayali uzantı çizgisini geçerse puanı kaybeder mi?
Karar:    Oyuncu, rakibinin sahasına dokunmadıktan sonra puanı kaybetmez.

Durum 5:    Oyuncu, top oyundayken filenin üzerinden rakibinin sahasına atlayabilir mi?
Karar:    Hayır. Oyuncu puanı kaybeder.

Durum 6:    Oyuncu raketini topa fırlatıyor ve raket topla beraber rakibinin sahasına düşüyor. Rakibin de bu topa yetişme şansı yok. Puanı kim kazanır?
Karar:    Raketi topa fırlatan oyuncu puanı kaybeder.

Durum 7:    Atılan servis doğru kareye düşmeden önce top karşılayana veya karşılayanın partnerine çarpıyor. Puanı kim kazanır?
Karar:    Servis veya puan tekrarı olmadıktan sonra, servisi atan puanı kazanır.

Durum 8:    Kortun dışında bekleyen oyuncu top yere düşmeden önce topa vurursa veya topu tutarsa ne olur?
Karar:    Oyuncu puanı kaybeder (top oyunda ve puan devam etmekteyse).

25.    TOPUN KURALLARA UYGUN KARŞILANMASI

a.    Kural 2 ve 24(d)’de belirtilenler dışında top fileye, file direği/tekler sopasına, orta bant veya file bandına, kordona veya çelik tele çarpıp doğru kareye düşerse,
b.    Top oyuna girip doğru sahaya düştükten sonra spin alarak veya uçarak tekrar geriye gelir ve filenin üzerinden geçer ve oyuncu da bu topa yetişip 24. kuralı ihlal etmeden topa vurursa,
c.    Kural 2 ve 24(d)’de belirtilenler dışında top, file direğinin dışından, üzerinden veya yanından hatta file direğine değerek geçip doğru sahaya düşerse,
d.    Top, tekler sopası ile file direğinin arasından ve file kordonunun altından fileye, file kordonuna ve file direğine dokunmadan geçerek doğru sahaya düşerse,
e.    Oyuncunun raketi, kendi sahasında topa vurduktan sonra karşı sahaya geçer ve top doğru alana düşerse,
f.    Oyuncunun vurduğu top, doğru sahada hareketsiz duran topa çarparsa,

Top kurallara uygun olarak karşılanmış demektir.

Durum 1:    Oyuncunun vurduğu top tekler sopasına çarpıp doğru sahaya düşerse, kurallara uygun olarak karşılanmış olur mu?
Karar:    Evet. Ancak, servis atılan top tekler sopasına çarparsa bu hatalı bir servistir.

Durum 2:    Top oyundayken doğru sahada hareketsiz duran başka bir topa çarparsa ne olur?
Karar:    Oyun devam eder. Eğer doğru topun oynandığından emin değilsek puan tekrarı yapılmalıdır.

26.    ENGELLEME

Puan oynanırken rakibi tarafından kasten engellenen bir oyuncu, puanı kazanmış olur. Eğer engelleme rakibin elinde olmadan veya oyuncuların kontrolü dışında gerçekleşirse (demirbaş hariç) puan tekrarlanır.

Durum 1:    Kasti yapılmayan çift vuruş engelleme midir?
Karar:    Hayır. Kural 24(f) okuyunuz.

Durum 2:    Oyuncu, rakibinin engellendiğini düşündüğü için oyunu durdurmuştur. Bu bir engelleme midir?
Karar:    Hayır. Oyuncu puanı kaybeder.

Durum 3:    Oynanan top kortun üzerinden uçan bir kuşa çarpıyor. Bu bir engelleme midir?
Karar:    Evet, puan tekrarlanır.

Durum 4:     Puan boyunca kortta hareketsiz duran bir top ya da nesne sonraki puan başladığı anda oyuncuları engellemiş olur mu?
Karar:    Hayır.

Durum 5:    Çiftler maçında servis atan veya karşılayan oyuncunun partneri nerede bekleyebilir?
Karar:    Servis atan veya karşılayan oyuncuların partnerleri, filenin kendi taraflarındaki alanda, kortun içinde veya dışında, istedikleri yerde ve pozisyonda bekleyebilirler. Bunu yaparken bir engellemeye neden olurlarsa, engelleme kuralı uygulanır.

27.    HATALARIN DÜZELTİLMESİ

Tenis Kurallarında her hangi bir hata yapılmışsa, prensip olarak hata hemen düzeltilir ve oynanmış puanlar aynen kalır. Hatalar aşağıdaki gibi düzeltilir:

a.    Standart veya tie-break oyununda, eğer servis atan oyuncu yanlış yarı sahadan servis atmışsa hata fark edildiği anda düzeltilir ve servis skora bağlı olarak doğru yarı sahadan atılır. Eğer hata fark edilmeden önce birinci serviste hata varsa bu hata kalır. 
b.    Standart veya tie-break oyununda, eğer servis atan oyuncu yanlış sahadan servis atmışsa hata fark edildiği anda düzeltilir ve servis skora bağlı olarak doğru sahadan atılır.
Standart oyunda, servis atma sırası karışmışsa hata fark edildiği anda servis, atması gereken oyuncuya geçer. Servis hatası yapılmışsa geçerli olmaz. Ancak hata, oyun bittikten sonra fark edilirse, servis atma sırası setin sonuna kadar bu şekilde devam eder. Bu durumda top değişimi, olması gereken zamandan bir oyun sonra yapılır.

Çiftler maçında, sırası dışında servis atan partnerin yaptığı servis hatası kalır.

d.    Eğer bir oyuncu tie-break oyununda sırası dışında servis atar ve bu hata eşit (çift             
sayı) puanlarda fark edilirse hata derhal düzeltilir. Tek sayılarda fark edilmişse servis sırası değişerek devam eder. Rakibin yaptığı servis hatası sayılmaz. Ancak çiftlerde partnerin yaptığı servis hatası kalır.
e.    Çiftler maçındaki standart veya tie-break oyununda servis karşılayan partnerler karışmışsa bu hata oyunun sonuna kadar düzeltilmeden kalır. Sonraki oyunda partnerler olmaları gerektiği yere geçerek oyuna başlarlar.
f.    “Avantaj Set” oynanması gerekirken, skor altı-altı olduğunda tie-break oyununa başlanırsa; sadece bir puan oynanmışsa hata hemen düzeltilir. Fakat ikinci puan oynanmaya başlanmışsa set “Tie-break Set” olarak devam eder.
g.    “Tie-break Set”  oynanması gerekirken, skor alt-altı olduğunda standart oyuna başlanırsa; sadece bir puan oyanmışsa hata hemen düzeltilir. Fakat ikinci puan oynanmaya başlamışsa, set “Avantaj Set” olarak devam eder. Oyunlarda sekiz-sekiz (ve üzeri) beraberliklere ulaşıldığında tie-break oyununa dönülür.
h.    Final seti “Maç Tie-break” olması gerekirken, “Avantaj Set” veya “Tie-Break Set”e başlanırsa; sadece bir puan oyanmışsa hata hemen düzeltilir. Fakat ikinci puan oynanmaya başlamışsa, oyunculardan biri üç oyun kazanana kadar (seti kazanmış sayılır) set devam eder. Skor iki-iki olursa, “Maç Tie-break” e başlanır. Ancak hata,  beşinci oyunun ikinci puanı başladıktan sonra fark edilirse set, “Tie-break Set” olarak devam eder (EK IV’e bakınız).
i.    Eğer top değişimi zamanında yapılmamışsa, sıra yeni toplarla oyuna başlaması gereken oyuncuya/takıma geldiğinde top değişimi yapılır. Sonraki top değişimi kararlaştırılan zamanda yapılır. Top oyun içinde değiştirilmemelidir.

28.    KORTTAKİ HAKEMİN ROLÜ

Maçlar için atanmış hakemlerin rolü ve sorumlulukları “EK V” bölümünde bulunmaktadır.

29.    OYUN SÜRECİ

Prensip olarak oyun süreci, maçın başlamasından (maçın ilk servisi oyuna girdiği anda) maçın bitişine kadar geçen zamandır.

a.    Puanlar arasındaki süre maksimum yirmi (20) saniyedir. Saha değişimi yapılırken dinlenme süresi maksimum doksan (90) saniyedir. Ancak birinci oyundan sonra ve tie-break oyununda saha değişimi dinlenmeksizin yapılır.
    Her setin sonunda maksimum yüz yirmi (120) saniyelik bir dinlenme süresi vardır.
    Maksimum süre demek, puanın bittiği (topun öldüğü) andan sonraki puan için ilk servisin atıldığı ana kadar geçen süre demektir.
    Turnuva organizatörleri, saha değişimi olan doksan (90) saniyelik süreyi ve set aralarındaki yüz yirmi (120) saniyelik sürelerin uzatılması talebiyle ITF’ e başvurabilirler.
b.    Oyuncunun kontrolü dışında giysi, ayakkabı veya zorunlu malzeme (raket dışında) deformasyona uğrar veya değiştirilmesi gerekirse, oyuncu bu sorununu gidermek için fazladan, kabul edilebilir bir süre alabilir.
c.    Oyuncuya kondisyonunu düzeltmesi için fazladan bir süre verilmez. Ancak, oyuncu tedavi edilebilir bir sorunu olduğunda, bu sorunu gidermek için bir kez, üç dakikalık “tıbbi mola” isteyebilir. Turnuvadan önce ilan edilmişse, sınırlı sayıda tuvalet/elbise değişimi molası alabilir.
d.    Organizasyon, turnuva başlamadan önce ilan edilmesi koşuluyla maksimum on (10) dakikalık dinlenme arası verebilir. Bu dinlenme arası 3 setlik maçın ikinci seti sonunda, 5 setlik maçın üçüncü seti sonunda verilebilir.
e.    Turnuva organizasyonu aksi bir karar almadığı sürece ısınma süresi maksimum beş (5) dakikadır.

30.    TAKTİK VERME

Oyuncuyla iletişimde, görülebilir veya duyulabilir şekilde, her türlü fikir vermek ve öneride bulunmak “taktik verme” olarak kabul edilir.

Takım maçlarında, sahada oturan takım kaptanları oyunculara set aralarında ve oyun aralarında taktik verebilirler. Ancak, ilk oyunun sonundaki değişimlerde ve tie-break süresince taktik veremezler.
Bunun dışındaki bütün maçlarda taktik verilemez.

Durum 1:    Oyuncu, kendisine doğru yapılmasa bile işaretlerle taktik alabilir mi?
Karar:    Hayır.

Durum 2: 
   Eğer oyuna ara verilmişse, oyuncu taktik alabilir mi?
Karar:    Evet

TEKERLEKLİ SANDALYE TENİSİ KURALLARI

Tekerlekli sandalye tenisinde, aşağıdaki istisnalar dışında ITF Tenis Kuralları geçerlidir.

a.    Topun İki Kez Zıplaması
    Tekerlekli sandalye oyuncusu topu iki kez sektirme hakkına sahiptir. Oyuncu, üçüncü kez zıplamadan topu karşı sahaya göndermek zorundadır. İkinci zıplayış kortun içinde veya kort sınırlarının dışında olabilir.

b.    Tekerlekli Sandalye
Tekerlekli sandalye vücudun bir parçası olarak kabul edilir ve oyuncunun vücuduyla  ilgili bütün kurallar tekerlekli sandalye için de uygulanır.

c.    Servis
   
    i.     Servis şu şekilde atılacaktır. Direkt olarak servis atmadan önce, servis atacak oyuncu sabit pozisyonda olmalıdır. Oyuncu bundan sonra topa vurmadan önce bir itiş yapabilir.
ii.    Servis atışı, kenar çizgiyle orta servis işareti arasından ve tekerlekli sandalyeye değmeden gerçekleştirilmelidir.
    iii.    Oyuncunun fiziksel engeli geleneksel şekilde servis atışına izin vermezse oyuncu veya bir yardımcı tarafından top bırakılarak atış gerçekleştirilebilir. Ancak, her atışta aynı yöntem kullanılmalıdır.

d.    Oyuncunun Puanı Kaybetmesi
   
    i.    Oyuncu topu üç kez sektirirse,
ii.    Aşağıda belirtilen Kural e’ ye bağlı olarak, top oyundayken oyuncu servis karşılarken, vuruş yaparken, dönmek veya durmak veya sabitlemek için ayağını veya belden aşağısını zemine veya tekerlekli sandalyeye karşı kullanırsa,
iii.    Oyuncu topla buluşurken kalçası, tekerlekli sandalye ile temasını keserse,

Oyuncu puanı kaybeder.

e.    Sandalyeyi Ayak ile İtme

    i.    Oyuncunun fiziksel engeli geleneksel şekilde sandalyeyi itmesine izin vermezse, bir ayağını kullanarak sandalyeyi hareket ettirebilir.

ii.    Kural e-i’ ye bağlı olarak, oyuncu sandalyesini hareket ettirmek için bir ayağını kullanabiliyor olsa bile;
       
a)    raketi ileri doğru sallarken ve topa vurduğu anda,
b)    servis hareketi başladığı andan topa vurduğu ana kadar,

ayağının her hangi bir bölümü zeminle temas edemez.

    iii.    Oyuncu bu kuralı ihlal ederse puanı kaybeder.

f.    Tekerlekli Sandalye / Engelsiz Oyuncu Tenisi
Tekerlekli sandalye oyuncusu engelsiz oyuncuyla tekler veya çiftler maçı yaparken, partner veya rakip olduklarında, engelli oyuncu Tekerlekli Sandalye Tenisi Kuralları’na, engelsiz oyuncu ise Tenis Kuralları’na göre değerlendirilirler. Örneğin, engelsiz oyuncu topu bir kez sektirebilirken, tekerlekli sandalye oyuncusu topu iki kez sektirebilir.

Not:    Belden aşağısı ile kastedilen; kalça, popo, üst ve alt bacak, ayak bileği ve ayaktır.

Tenis Kurallarının Değişmesi

Tenis Kurallarının yazılı resmi dili kesinlikle ve daima İngilizcedir. Kurallarda değişiklik yapmak veya yorum getirmek, Yıllık Genel Kurul Toplantısında veya ITF Tüzüğünün 17. Maddesi (Notice of Resolution) uyarınca istenilen değişikliği içeren bildirge Federasyon tarafından alınmış ise ve Federasyonda 2/3’lük çoğunluk bu yönde karar almış ise sağlanabilir.

Toplantıda çoğunluğu sağlayan kurul üyeleri karşı çıkmazlar ise, yapılan herhangi bir kural değişikliği, takip eden Ocak ayının ilk gününden itibaren geçerli olacaktır.

Yönetim Kurulu, bir sonraki Genel Toplantıda onaylanması koşulu ile kural yorumları hakkında ortaya çıkabilecek acil soruları çözmeye ve yanıtlamaya yetkilidir.

Bu Kural, Genel Kurul Toplantısında oybirliği ile kabul edilmedikten sonra hiç bir zaman değiştirilemez.

EK I

TOP

a.    Topun dış yüzeyi beyaz veya sarı keçeyle kaplanmış olmalıdır. Bu keçenin ek yerleri ise dikişsiz olmalıdır.

b.    Aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi birden fazla top tipi vardır.

        TİP 1    TİP 2    TİP 3    YÜKSEK İRTİFA
        (HIZLI)    (ORTA)    (YAVAŞ)    (1219 m ve üzeri)
AĞIRLIK    56-59,4 gram    56-59,4 gram    56-59,4 gram    56-59,4 gram

ÖLÇÜ    6,54-6,85 cm    6,54-6,85 cm    6,98-7,30 cm    6,54-6,85 cm

ZIPLAMA    135-147 cm    135-147 cm    135-147 cm

Not:
    “TİP 2” topu basınçlı veya basınçsız olabilir. Basınçsız topun iç basınç katsayısı 1 psi (7kPa)’dan fazla
    olamaz. Bu tip toplar, turnuvadan 60 gün önce veya daha fazla süreyle ortama uyumu sağlandıktan sonra yüksek irtifa müsabakalarında kullanılabilirler.

    “TİP 3”  topu da yüksek irtifada ve her çeşit kort zemininde kullanılabilirler.
   
    “Yüksek İrtifa “ topları basınçlı olup, kutusunun üzerinde bu özelliği belirtilmektedir.

c.    Top için yapılan testler, ITF tarafından belirlenen “Test Yapma Yönetmeliği”ne göre yapılmalıdır.

KORT ZEMİNİNİN SINIFLANDIRILMASI

Bu sınıflandırma, ITF CS 01/02 (ITF Kort Zemini Derecesi) belgesinde yazılan ve ITF tenis kort yüzeyleri test yönetmeliğinde belirlenen kurallar çerçevesinde yapılmaktadır.

ITF Kort Zemin Derecesi;

0-29 arasında olan kortlara “Yavaş Kort” denir. Örneğin; toprak (kley)  kort ve serbest malzemeli (kum vs.) kort.

30-34    arası olan kortlara “Orta - Yavaş Kort”, 35-39 arası olan kortlara “Orta Kort” denir. Örneğin; çoğunlukla akrilik bazlı zeminler ve bazı halı kortlar.

40-44 arası olan kortlara “Orta-Hızlı Kort” denir. 45’ten fazla olan kortlara ise “Hızlı Kort” denir. Örneğin; çoğunlukla doğal çim kortlar, yapay çim kortlar ve halı kortların bazıları.

Durum: Hangi zeminde hangi top cinsi kullanılmalıdır?
Karar:      Tenis Kurallarına göre onaylanmış üç değişik top tipi olmasına rağmen;
Tip 1 (hızlı) top; yavaş zeminli kortlarda
Tip 2 (orta) top; orta-yavaş, orta ve orta-hızlı zeminli kortlarda
Tip 3 (yavaş) top; hızlı zeminli kortlarda kullanılır.

EK II

RAKET

a.    Vuruş alanı; tellerin, raketin çerçevesine girdiği delik ve çerçeveyle yaptığı bağlantıyla oluşan alandır. Küçük de olsa, bu alan düzlem olmalı ve teller birbirleri arasından geçerek çerçeveyle bağlantılı olmalıdır. Teller, hasır örgü şeklinde olmalı ve titizlikle dokunarak merkezdeki dokuma diğer alanlardakine göre daha sık gözlü olmalıdır.
Raket, her iki yüzünde de oyun karakteri aynı olacak şekilde dokunmuş ve dizayn edilmiş olmalıdır. Sadece amaca yönelik üretilmiş, aşınmayı ve deformasyonu önlemeye, titreşime engel olmaya, sadece çerçeveye takılması koşuluyla ağırlık dağılımına yarayan takıp-çıkartılabilir aksesuarlar dışında, raket her türlü objeden arınmış olmalıdır. Sonradan eklenen bu objeler makul yerlerde ve ölçülerde olmalıdır.

b.    Raketin çerçevesi, sapı dahil 73,3 cm (29 inç)’den uzun, 31,7 cm (12,5 inç)’den geniş olamaz. Vuruş alanı 39,4 cm (15,5 inç)’den uzun, 29,2 cm (11,5 inç)’den geniş olamaz.

c.    Raketin sapı dahil çerçevesi ve telleri, materyal olarak raketin şeklini veya materyal olarak raketin uzunlamasına ağırlık dağılımını değiştirip ileriye salınım momentumunu etkileyerek raketin performansını arttıracak tasarımlardan arınmış olmalıdır. Üretim aşamasında veya sonradan rakete hiçbir şekilde enerji kaynağı (güneş pilleri, mikro çipler vb.) objeler takılamaz.

Raket, duyulabilir veya görülebilir şeklide oyuncunun maç süresince iletişim kurabileceği, tavsiye veya direktif alabileceği iletişim cihazlarından arındırılmış olmalıdır.

EK III

REKLAMLAR

1.    File direğinin merkezinden 91,4 cm (3 fit) uzaklıkta, oyuncuların görüşüne ve oyununa engel olmamak koşuluyla fileye reklam takılmasına izin verilebilir.

2.    Oyuncuların görüşlerine ve oyunlarına engel oluşturmamak koşuluyla, kortun arkalarına ve yanlarına reklam, diğer işaret ve materyaller konabilir.

3.    Oyuncuların görüşlerine ve oyunlarına engel oluşturmamak koşuluyla, kortun zeminine ve sadece çizgilerin dışına reklam amaçlı işaretler koyulabilir.

4.    Yukarıdaki paragrafta sözü geçen 1,2 ve 3 maddeye rağmen, fileye, kortun yanlarına arkasına ve kort zemininde çizgilerin dışına konacak reklamlar ve işaretler, oyuncuların görüşlerine ve oyunlarına engel olan beyaz, sarı veya diğer açık renkleri içeremezler.

5.    Zemininde, kortu belirleyen çizgilerinin içine reklam amaçlı materyal ve işaretler konamaz.
EK IV

ALTERNATİF UYGULAMALAR ve PUANLAMA YÖNTEMLERİ

OYUNDAKİ PUANLAMA (Kural 5):

Karar Puanı (No-Ad)”

“Karar Puanı”, servis atanın puanı önce söylenmek kaydıyla aşağıdaki gibi uygulanır;

Puan yok    -    “Sıfır”
Birinci puan    -    “On beş”
İkinci puan    -    “Otuz”
Üçüncü puan    -    “Kırk”
Dördüncü puan    -    “Oyun”

Eğer oyunculardan / takımlardan her biri üç puan kazanmışlarsa skor “Berabere” olur ve  bir karar puanı oynanır. Servis karşılayan oyuncu servisi, kortun sağ yarısından mı, sol yarısından mı karşılayacağına karar verir. Çift maçlarında servis karşılayan takımın oyuncuları yer değiştiremezler. Karar puanını kazanan oyuncu / takım, bu oyunu kazanmış olur.

Karışık çiftlerde, karar puanı için servis atan oyuncunun hemcinsi servis karşılayan olur. Karşılayan takımdaki oyuncular, karar puanını karşılamak için yer değiştiremezler.

SETTEKİ PUANLAMA (Kural 6 ve 7)

1.    “KISA SET”
En az iki fark üstünlükle, dört oyun kazanan ilk oyuncu / takım, seti kazanmış olur. Eğer oyunlar dört-dört berabere olursa “tie-break” oyununa başlanır.

2.    MAÇ TIE-BREAK (7 Puan)
Eğer setler bir-bir veya iki-iki (beş setlik maçlarda) olursa, kazananı belirlemek için bir tie-break oyunu oynanır. Bu tie-break oyunu final seti yerine geçer.

Rakibe göre en az iki fark üstünlükle, yedi puan kazanan ilk oyuncu / takım, maç tie-break setini kazanmış olur.

3.    MAÇ TIE-BREAK (10 Puan)
    Eğer setler  bir-bir veya iki-iki (beş setlik maçlarda) olursa, kazananı belirlemek için bir tie-break oyunu oynanır. Bu tie-break oyunu final seti yerine geçer.
   
Rakibe göre en az iki fark üstünlükle, on puan kazanan ilk oyuncu / takım, maç tie-break setini kazanmış olur.

Not:    Final seti yerine maç tie-break yöntemi kullanılırken;

•    Orijinal servis sırası devam eder (Kural 5 ve 14)

•    Çift maçlarında her setin başında oyuncular servis atma / karşılama sırasını değişebilirler. (Kural 14 ve 15)

•    Maç tie-break setine başlamadan önce 120 saniyelik set arası dinlenme verilir.

•    Top değişim sırası gelmiş olsa bile maç tie-break başlarken top değiştirilmez.


SAHA DEĞİŞİMİ (Kural 10):

Tie-break oyununda aşağıdaki alternatif kullanılabilir;

Tie-break oyunu süresince ilk puandan sonra saha değiştirilir ve bunu izleyen her dört puandan sonra saha değişimi devam eder.

SERVİSTE PUAN TEKRARI-“LET” (Kural 22):

Bu alternatif yöntem Kural 22a’da belirtildiği gibi, servis atıldığında top fileye (net),orta veya üst banda çarpıp doğru kareye düşerse oyun devam eder.

(Bu alternatif “No Let Kuralı” olarak bilinir.)


EK V

KORTTAKİ HAKEMİN ROLÜ

Başhakem, her türlü tenis kuralları ve kanunları konusundaki tek otoritedir ve verdiği karar son karardır.

Eğer bir maçta kule hakemi varsa, maç süresince ortaya çıkabilecek eylemsel sorunların çözümündeki son kararı kule hakemi verir.

Oyuncuların, tenis kanunlarının yorumunda kule hakemiyle aynı fikirde olmadığı durumlarda başhakemi korta çağırmaya hakları vardır.

Maçta çizgi veya file hakemi varsa, baktıkları çizgiye (ayak hatası dahil) ve fileye bağlı olan tüm çağrıları ilgili hakemler yaparlar. Kule hakemi açıkça yapılan bir hatayı gördüğünde bu hakemlerin (çizgi ve file) yaptıkları çağrıları düzeltebilir. Çizgi ve file hakemi olmayan maçlarda kule hakemi (ayak hatası dahil) tüm çağrıları yapmakla yükümlüdür.

Eğer çizgi hakemi çağrı yapamamışsa, hemen kule hakemine işaret etmelidir ki gereken çağrıyı kule hakemi hemen yapsın. Eğer çizgi hakemi yoksa veya çağrı yapamamışsa ve kule hakemi de bu eylemsel sorunda karar verememişse puan tekrarı yapılır.

Başhakemin kortta oturduğu takım karşılaşmalarında, eylemsel sorunlardaki son kararı başhakem de verebilir.

Kule hakemi gerekli gördüğü her hangi bir anda oyunu durdurabilir veya oyuna ara verebilir. Başhakem de hava karardığında veya hava durumuna ve kortun koşullarının bozulması durumunda oyunu durdurabilir ve erteleyebilir. Eğer oyun, havanın kararması nedeniyle ertelenecekse bu, setin sonunda veya devam eden setin eşit (çift) sayılı oyunlarında yapılmalıdır. Ara verilen oyuna tekrar başlanırken oyuncuların korttaki konumu ve puanlar kaldığı yerden devam eder.

Kule hakemi ve başhakem, oyunun devamlılığı ve ortaya çıkan kural ihlallerine bağlı olarak operasyonel kararları alır ve uygular.

Durum 1:    Kule hakemi yapılan bir düzeltmeden sonra oyuncuya birinci servis hakkı vermiştir. Fakat karşılayan oyuncu, birinci servisin zaten dışarı gittiğini belirterek ikinci servisin tekrarlanması gerektiğini söylemektedir. Bu kararı vermesi içim başhakem korta çağırılabilir mi?

Karar:    Evet. Kule hakemi tenis kanunları dahilinde (bu eyleme yönelik özel uygulamaya bağlı olarak) ilk kararı vermiştir. Buna rağmen, oyuncu kule hakemiyle aynı görüşte olmazsa, o zaman başhakem son (nihai) kararı vermesi için korta çağırılabilir.

Durum 2:    Dışarıda olarak yapılan bir çağrıda oyuncu topun içeride olduğunu iddia ediyor. Bu durum için başhakem korta çağırılabilir mi?

Karar:    Hayır. Eylemsel sorunlardaki tüm kararlar kule hakemi tarafından verilir (ilgili soruna bağlı özel durumun neyi gerektirdiğine bakılarak ).

Durum 3:    Kule hakemi, daha önce bariz bir hata yapıldığına inanıyorsa, puan bittikten sonra çizgi hakemini düzeltebilir mi?

Karar:    Hayır. Kule hakemi çizgi hakeminin bariz hatasını sadece, hata yapıldıktan hemen sonra düzeltebilir.

Durum 4:    Çizgi hakemi dışarıda çağrısı yaptıktan sonra oyuncu top içeride diyerek itiraz ediyor. Kule hakemi çizgi hakemini düzeltebilir mi?

Karar:    Hayır. Bir kule hakemi oyuncunun şikayeti veya protestosu sonrası asla kararını değiştirmez.

Durum 5:    Çizgi hakemi dışarıda çağrısı yapmıştır. Fakat kule hakemi, topu çok iyi göremez ama topun içeride olduğunu düşünür. Kule hakemi çizgi hakemini düzeltebilir mi?

Karar:    Hayır. Kule hakemi, çizgi hakeminin bariz hata yaptığından eminse düzeltme yapabilir.

Durum 6:    Çizgi hakemi, kule hakeminin puan anonsundan sonra kararını değiştirebilir mi?

Karar:    Evet. Çizgi hakemi, oyuncunun itirazı veya protestosu sonucu olmamak koşuluyla,  yaptığı hatanın farkına varır varmaz kararını düzeltebilir.

Durum 7:    Kule hakemi veya çizgi hakemi yaptığı “dışarıda” çağrısını içeride olarak düzeltirse, verilecek doğru karar nedir?

Karar:    Kule hakemi, yapılan “dışarıda” çağrısının her iki oyuncu için bir engelleme olup olmadığına karar vermelidir. Eğer bu bir engellemeyse puan tekrarı yapılır. Engelleme değilse, topa vuran oyuncu puanı kazanır.

Durum 8:    Top karşı sahaya değdikten sonra tekrar filenin üzerinden geri gelirken oyuncunun nizami olarak topa yetişip vurma çabası rakip tarafından engelleniyor. Doğru karar nedir?

Karar:    Kule hakemi, puanın engellenen oyuncuya verilmesi veya puan tekrarı yapılması için engellemenin kasti mi, istem dışı mı yapıldığına karar vermesi gerekir.

TOP İZİ İNCELEME YÖNTEMLERİ

1.    Top izi incelemesi sadece toprak (clay) kortta yapılır.
2.    Kule hakeminin sandalyesinden kesinleştiremediği puanı bitiren vuruş sonrasında veya devam eden puanda, oyuncu (takım) oyunu durdurarak (burada oyuncu bir vuruş yapabilir ama sonrasında derhal durması gerekir) iz incelemesi isteyebilir.
3.    Kule hakemi top izi incelemeye karar verdiğinde, sandalyesinden inerek ize gitmeli ve izi kendi başına incelemelidir. Eğer emin değilse, çizgi hakeminden izin yeri konusunda yardım alabilir. Ama sonrasında inceleme işini kendi başına yapmalıdır.
4.    Eğer izin yeri belli değilse veya iz okunamıyorsa, kule hakemi veya çizgi hakemi tarafından yapılan ilk çağrı veya düzeltme olduğu gibi kalır.
5.    İz, kule hakemi tarafından belirlenip incelenerek bir kez karar verilmişse, artık o karar son (nihai) karardır, değiştirilemez veya itiraz edilemez.
6.    Toprak (clay) kortta kule hakemi tamamen emin olmadıktan sonra çağrı için acele etmemelidir. Emin olmadığı durumda, çağrı yapmadan önce top izi incelemesine gerek olup olmadığına karar vermelidir.
7.    Çiftlerde, oyuncu itirazını oyun durduğunda veya kule hakemi oyunu durdurduğunda yapabilir. İtiraz kule hakemine yapıldıktan sonra, kule hakeminin öncelikle bu itirazın doğru şekilde yapılıp yapılmadığına karar vermesi gerekir.  Eğer itiraz doğru şekilde yapılmamışsa veya geç kalınmışsa, kule hakemi rakip takımın kasti olarak engellendiğine karar verebilir.
8.    Eğer oyuncu, kule hakemi son (nihai) kararını vermeden izi silerse, çağrıyı kabul etmiş olur.
9.    Bir oyuncu, Kural İhlali-Sportmenlik dışı hareket’e neden olacak şekilde karşı sahaya geçerek topun izine bakamaz.

ELEKTRONİK İNCELEME YÖNTEMLERİ

Elektronik İnceleme Sistemi (Şahin Gözü) kullanılan turnuvalarda izlenmesi gereken yöntemler aşağıdaki gibidir.

1.    Puanı bitiren vuruş çağrısı veya düzeltme sonrasında veya devam eden puanda, oyuncu (takım) oyunu durdurarak (burada oyuncu bir vuruş yapabilir ama sonrasında derhal durması gerekir) Elektronik İnceleme isteyebilir.

2.    Kule hakemi, yapılan çağrıdaki veya düzeltmedeki kuşkuyu gidermek için Elektronik İncelemeyi kullanma kararı alabilir. Ancak kule hakemi, oyuncunun bu isteğini mantıksız veya zamanlamasını yanlış bulursa geri çevirebilir.

3.    Çiftlerde, oyuncu itirazını oyun durduğunda veya kule hakemi oyunu durdurduğunda yapabilir. İtiraz kule hakemine yapıldıktan sonra, kule hakeminin öncelikle bu itirazın doğru şekilde yapılıp yapılmadığına karar vermesi gerekir.  Eğer itiraz doğru şekilde yapılmamışsa veya geç kalınmışsa, kule hakemi rakip takımın kasti olarak engellendiğine karar verebilir. Böyle bir durumda itiraz eden takım puanı kaybeder.

4.    Eğer Elektronik İnceleme çalışmazsa, o çizgi için yapılmış ilk çağrı veya düzeltme kararı aynen kalır.

5.    Elektronik İnceleme sonucu kule hakeminin verdiği karar son (nihai) karardır ve itiraz edilemez. Çeşitli top izlerinden biri incelenecekse, hangi topun izinin inceleneceğine turnuvanın başhakemi karar verir.

EK IV

10 YAŞ ve ALTI RESMİ TENİS MAÇLARI
(31 Aralık 2008’e kadar olan denemelerle onaylanarak)

Kortlar:

10 yaş ve altı resmi maçlarda tam sahaya ek olarak aşağıdaki kort ölçüleri de kullanılabilir.

•    Kırmızı Kort; 10,97 m (36 fit) veya 12,80 m (42 fit) uzunlukta, 4,88 m (16 fit) veya 5,79 m (19 fit) genişlikte olabilir. Filenin orta yüksekliği 80 cm (31,5 inç)’dir.
•    Turuncu Kort; 18,29 m (60 fit) uzunlukta, 6,40 m (21 fit) ile 8,23 m (27 fit) genişlikte olabilir. Filenin orta yüksekliği 80 cm (31,5 inç) veya 91,4 cm (36 inç)’dir.

Toplar:

10 yaş ve altı oyuncular için aşağıdaki top tipleri önerilmektedir:

•    Kırmızı kortlarda 3.derece (kırmızı) veya 2. derece (turuncu) toplar önerilir.
•    Turuncu kortlarda 2.derece (turuncu) veya 1.derece (yeşil) toplar önerilir.
•    Tam sahada ise 1.derece (yeşil) toplar önerilir.

3.derece,2.derece ve 1.derece toplar, “ITF onaylı tenis topları ve sınıflandırılmış kort yüzeyleri” başlığı altında tanımlanmış ve ITF tarafından ilan edilmiştir.

Puanlama yöntemleri:

3.derece (kırmızı),2.derece (turuncu) veya 1.derece (yeşil) toplarla oynanan 10 yaş ve altı maçları için  uygulanacak puanlama yöntemleri Tenis Kuralları (EK dahil) bölümünde ayrıntılarıyla belirtilmiştir. Buna ek olarak kısaltılmış puanlama yöntemlerinden maç tie-break, üç tie-break (maç tie-break) seti veya bir set oynatılabilir.


Yorumlar - Yorum Yaz