Temel Teknik ve Egzersizler

NORMAL TOP BEKLEME POZİSYONU 
Bu pozisyonda,  ayaklar çizgiye dik, bacaklar arası bekleme pozisyonu omuzların genişliği kadar, dizler hafifçe bükük, vücut ağırlığı iki bacak üzerine eşit dağılmış vaziyette, vücut gayet rahat ve yumuşak olarak gelecek topa karşı hazır bekliyor.
 
Kendi Kendine Forehand çalışması

1(Duruş): Ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket tutmadığımız elimizde top var.

2.Elimizdeki topu yere bırakmadan önce öne doğru uzatıyoruz. Bu arada önce raketi açmaya başlıyoruz.

3.Raketi omuz hizasına doğru açarken, gövdemizi hafifçe döndürüyoruz. Daha sonra destek ayağımızı öne doğru hareketlendirirken topu olduğu yere doğru bırakıyoruz.

4.Raketi açmaya devam ediyoruz. Gövdemiz de dönüşe eşlik ediyor. Bu arada destek ayağımız öne doğru geliyor. Bu arada top havadan yere doğru düşmeye devam ediyor.

5.Raket açış tamamlandı vuruş için kuvvet alıyoruz. Diğer omuz başı fileye dik. Deste ayağımız önde. Vücudumuzun ağırlığı arka ayaktan öne doğru aktarmaya başlıyoruz. Aynı zamanda sıçrayan topu takip ediyoruz.

6.Destek ayağımıza ağırlığımızı aktararak, raketi topa doğru hareketlendiriyoruz. Raketi topa doğru getirirken gövdeyi de çevirmeye devam ediyoruz. Vuruş noktasında buluştuk. topla vücudumuzun önünde buluşuyoruz.

7.Vuruş tamamlandı. Omuzlar fileye paralel ve destek ayağı önde. Raket topu takip ediyor.

8.Vuruş tamamlandı. Raketimizi diğer elimizle tutarak baştaki postür duruşa geçiyoruz.


Kendi Kendine Backhand Çalışması 

1.Duruş): Ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında.Öncelikle raketi çift elle tutarken çeviriyoruz.(Bu konuda çift el raket çevirme egzersizlerine bakınız)


2.Elimizdeki topu vücudumuzun önünde tutuyoruz.

3.Gövdeyi döndürürken, raketi kalçamızın hizasından arkaya çekmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4.Raket kalçadan arkaya çekildi. Omuz başı fileye dik. Topu vuruş yapacağımız yere bırakmadan önceki son duruş.

5.Topu yere bırakıyoruz. Raket iyice geriye çekerken, topu attığımız elimizlede raketi tutuyoruz. Destek ayağımızı öne getirmeye başlıyoruz. Vucudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

6.Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarmaya başlıyoruz. Bu arada vuruş için raketi iyice geriye alıyoruz. Top yerde.

7.Vücudumuzun ağırlığını tamamen öndeki destek ayağımızda. Raket topla buluşma noktasına hızla geliyor.

8.Vuruş gerçekleşti. Raket vuruşu takip ediyor ve omzumuza kadar geliyor.

9.Vuruş gerçekleşti. Raket vuruşun savurma gücü ile omuzda.

10.Vuruştan sonra arkadaki ayakta, vuruş anındakı raket savurmanın etkisiyle öne doğru istemsiz olarak gelir. Hareket bittikten sonra baştaki potür duruşa geçiyoruz.

 Karşidan Gelen Topa Bachand Çalışması 

1.(Duruş): Yardımcı (partner) topu atmaya hazırlanırken ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında. Raketi çift elle tutarken çeviriyoruz.(Bu konuda çift el raket çevirme egzersizlerine bakınız)

2. Yardımcı topu üzerimize doğru atıyor. Topun geldiğini görür görmez, çift elle tuttuğumuz raketi açmaya başlıyoruz.

3. Top yere doğru düşerken, gövdeyi döndürüyoruz ve raketi kalçamızın hizasından arkaya çekmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Raket kalçadan arkaya çekildi. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne getiriyoruz. Tüm dikkatimiz üzerimize sıçrayarak gelen topta. Vucudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

5. Raket iyice geride vuruş için kuvvet alınmış beklerken, destek ayağımızı öne basıyoruz. Vucudumuzun ağırlığını arka ayaktan öne aktarıyoruz. Daha sonra raketi topa doğru çekmeye başlıyoruz.

6. Topla buluşma gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarıyoruz. Omuzlar fileye paralel durumda.

7. Vuruş gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığı tamamen öndeki destek ayağımızda. Omuzlar fileye paralel durumda. Raket vuruşu ve topu takip ediyorur.
8. Raket topa vuruş anındaki savurma gücüyle omuza kadar çıkıyor. Vuruştan sonra arkadaki ayak, savurma gücüyle öne doğru hareket etmeye başlıyor.

Karşıdan Gelen Topa Çift El Bachand Çalışması

1. (Duruş): Bizden 4-5 metre uzaklıkta olan yardımcı topu atmaya hazırlanırken ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında. Raketi çift elle tutarken çeviriyoruz.(Bu konuda çift el raket çevirme egzersizlerine bakınız).

2. Yardımcı topu üzerimize doğru atıyor. Topun geldiğini görür görmez, çift elle tuttuğumuz raketi açmaya başlıyoruz.

3. Top yere doğru düşerken, gövdeyi döndürüyoruz ve raketi kalçamızın hizasından arkaya çekmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Raketi kalçaya doğru çekiyoruz. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne getiriyoruz. Tüm dikkatimiz üzerimize sıçrayarak gelen topta. Vücudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

5. Raket iyice geride vuruş için kuvvet alınmış beklerken, destek ayağımızı öne basıyoruz. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öne aktarıyoruz. 

6. Daha sonra raketi topa doğru çekmeye başlıyoruz. Tüm dikkatimiz topta.

7. Topla buluşma gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarıyoruz. Omuzlar fileye dik.

8. Vuruş gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığı tamamen öndeki destek ayağımızda. Omuzlar fileye paralel durumda. Raket vuruşu ve topu takip ediyor.

9. Raket topa vuruş anındaki savurma gücüyle omuza kadar çıkıyor. Omuzlar fileye paralel. Vuruştan sonra arkadaki ayak, savurma gücüyle öne doğru hareket etmeye başlıyor. Bu arada yardımcımız da kafasını toptan kaçırıyor.

Karşıdan Gelen Topa Vole Çalışması

1.(Duruş): Ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Topun geldiğini görürgörmez,önce raketi açmaya başlıyoruz.

2. Raketi omuz hızasına doğru açarken, gövdemizi hafifçe döndürüyoruz. Tüm dikkatimiz topta. 

3. Raketi açtık vuruşa hazırız.( volede topla buluşmaya bakın) Gövdemizi döndürüyoruz. Bu arada destek ayağımız öne doğru geliyor. Vücudumuzun ağırlığı arka ayaktan öne doğru aktarmaya başlıyoruz.

4. Vuruş noktasında anahtar çevirme dediğimiz şekilde raketimizi çeviriyoruz. (Vole vuruşta anahtar çevirmeye bakın) Anahtar çevirme tabiri, evimizin kapısını açmak için anahtarla yapmış olduğumuz hareketin benzeridir. Omuzlar fileye paralel ve destek ayağı önde.

5. Vuruş anahtar çevirmeyle devam ediyor ve raket topu takip ediyor.

6. Vole vuruşu tamamlandı. Raketimizi diğer elimizle tutarak baştaki postür duruşa geçiyoruz.

Duvarda  Vole Çalışması

Duvarda forehand çalışmasını forhand tekniğini iyice öğrenmeden kesinlikle çalışmayın. Çünkü duvardaki tüm çalışmalarda, duvara vurulan toplar anında ve dengesiz olarak geri gelir. Bu kadar kısa sürede geri gelen topu, karşılamak için telaşlı alelacele vuruşlar yaparsınız. Aceleyle yaptığınız bu vuruşlar, hem temel tekniğinizi bozar, hem de yaptığınız yanlış vuruşlar yerleşerek kalıcı olur. Daha sonra düzeltmesi oldukça zor olan, bu tür hatalı vuruş alışkanlıkları yaşamamak için, forehand tekniğinin tüm çalışmalarını yeterince çalışmalısınız. Tmel tekniği kusursuz yapanlar için ise duvar çalışması çok faydalıdır. 

Duvar çalışmasında topu duvarla sürekli oynamaya çalışmalısınız. Ayrıca duvar çalışmasında çabuk karar vermeyi ve reflekslerinizi geliştirirsiniz.

SERVİS

1. Sağ elini kullananlar sol ayağını tenis sahasının dip çizgisine 45 derece eğimle yerleştiriyor. Ayaklar omuz genişliğinde açık. Vücudun ağırlık merkezi öndeki ayakta. Raketi çatalından topu tuttuğumuz elimizle, destekleyerek tutuyoruz.

2. Raketi aşağıya dogru hareketlendiriyoruz. . Vücudun agırlık merkezi öndeki ayaktan arka ayağa dogru aktarmaya başlıyoruz. Gövdenin üst bölümü öne egilmeye başlıyor.

3. Raketi aşağıya dogru hareket ettirmeye devam ederken, top kullanacagımız elimizi raketten ayırmaya başlıyoruz. Vücudun agırlık merkezi öndeki ayaktan arka ayaga dogru aktarmaya devam ediyoruz. Gövdenin üst bölümü öneden yukarıya doğru açılmaya başlıyoruz. 

4. Raket geriye doğru hareketine devam ederken, Gövdenin üst bölümü yukarıya doğru açılmaya devam ediyor. Bu arada top olan elimizde gövdeyle birlikte hareket ediyor. 

5. Topu havaya atıyoruz. Raket geriye açılıyor. Gözler topta. Gövdenin üst bölümü tamamen yukarıda. 6. Topu attığımız kol, atılan topu takip ederken, raketle birlikte gövde geriye doğru yöneliyor.

7. Topu attığımız kol, atılan topu takip etmeye devam ederken, raketle birlikte gövde geriye doğru yatmaya devam ediyor.

8. Tüm dikkatimiz yukarıdaki topta. Gövde arkaya doğru raketle birlikte yatmaya devam ediyor. Bu arada vuruş anında kuvvet almak üzere dizleri büküyoruz.

9. Top en üst noktadan aşağıya inmeye başlıyor. Gövde arkaya doğru yatmış durumda.

10. Gövdenin üst bölümü dikleşirken, raket topla buluşma noktasina hareket eder. Omuz genişliginde açik olan ayaklar yukariya uzanabilmek için yan yana gelir.

11. Servis vuruşu raketimizin uzandigi en üst noktada topla buluşur. Hizla öne yüklenerek vuruş yapilir.

12. Vuruştan sonra raket savurma gücüyle, diz hizasina dogru istemsiz olarak hareketlenir.

FOREHAND ÇALIŞMA DİRİL

 1. (Duruş):Ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Topu atacak olan yardımcı, hemen yanımızda. Topu yere bırakıyor. Gözümüz topta ve topla birlikte hareketleniyoruz. 

2. Elindeki topu yere bırakan yardımcı hareketsiz dururken, biz önce raketi açmaya devam ediyoruz. Destek ayağımızda öne doğru hareketleniyor.

3. Raketi omuz hizasına doğru açarken, gövdemizi döndürüyoruz. Daha sonra destek ayağımızı öne doğru basarken bütün dikkatimiz topun sıçramasında.

4. Raket açış tamamlandı vuruş için kuvvet alıyoruz. Diğer omuz başı fileye dik. Destek ayağımız önde.

5. Vücudumuzun ağırlığı arka ayaktan öne doğru aktarmaya başlıyoruz. Aynı zamanda sıçrayan topla buluşma anına hazırlık yapıyoruz. Destek ayağımıza ağırlığımızı aktararak, raketi topla buluşturuyoruz. Omuzlar fileye paralel.

6. Vuruş yapıldı. Raket vuruşun savurma gücüyle topu takip ediyor. Ağırlık merkezi öndeki ayakta. 

7. Vuruş tamamlandı. Omuzlar fileye paralel ve destek ayağı önde. Raket omuzda. Arkadaki ayayk vuruşun savurma gücüyle istemsiz olarak öne geliyor.

8. Vuruş tamamlandı ve arkadaki ayak savurma gücüyle öne geçti. Raketimizi diğer elimizle tutarak baştaki postür duruşa geçiyoruz..

 BACHAND ÇALIŞMA DİRİL   (TEK EL)

1. (Duruş): Yardımcı topu bırakıyor. Topa vuruştan önce, ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında. Raketi tek elle tutarken diğer elimizle raketin çatal bölgesinden tutarak çeviriyoruz.(Bu konuda tek el raket çevirme egzersizlerine bakınız)

2. Yardımcı topu yere bırakıyor. Topun düştüğünü görür görmez, raketi diğer elimizi raketin çatalından destekleyerek açmaya başlıyoruz.

3. Top yere doğru düşerken, gövdeyi döndürüyoruz ve raketi kalçamızın hizasından arkaya çekiyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Raket kalçadan arkaya çekildi. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne getiriyoruz. Tüm dikkatimiz topta. Vucudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünden öne geliyor.

5. Raketi tek elle tutarak vuruşa başlıyoruz. Destek ayağımız önde. Vucudumuzun ağırlığı arka ayaktan öne aktarıyoruz. 

6. Vuruş gerçekleşti, vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarıyoruz. Omuzlar fileye paralel durumda. Raket vuruştaki savurma gücüyle topu takip ediyor.

7. Vücudumuzun ağırlığını tamamen öndeki destek ayağımızda. Omuzlar fileye paralel durumda. Raket topa vuruş anındaki savurma gücüyle omuza kadar çıkıyor.Vuruştan sonra arkadaki ayakta, vuruş anındakı raket savurmanın etkisiyle öne doğru geliyor.

ÇİFT EL BACHANT ÇALIŞMA DİRİL

1. (Duruş): Ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında.Öncelikle raketi çift elle tutarken çeviriyoruz.(Bu konuda çift el raket çevirme egzersizlerine bakınız)

2. Top atan yardımcı elindeki topu yere bırakıyor. Topun çıktığını görüyoruz ve , çift elle tuttuğumuz raketi açmaya başlıyoruz

3. Gövdeyi dondürürken, raketi kalçamızın hizasından arkaya çekiyoruz. Vuruş için destek ayağımızı öne getirmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Top yere düştükten sonra sıçradı. Bu arada raketi kalçadan arkaya çekiyoruz. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne geldi. Vucudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

5. Raket iyice geride vuruş için kuvvet alınmış beklerken, destek ayağımız öne gelmiş oluyor. Vucudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

6. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarmaya başlıyoruz. Bu arada vuruş için raketi arkadan öne doğru hızla çekiyoruz ve vuruşu yapıyoruz.

7. Vücudumuzun ağırlığını tamamen öndeki destek ayağımızda. Raket vuruştan sonra topu takip ediyor. Omuzlar fileye paralel durumda.

8. Vuruş gerçekleşti. Raket vuruşu takip ettikten sonra omzumuza kadar geliyor.

9. Vuruştan sonra arkadaki ayakta, vuruş anındakı raket savurmanın etkisiyle öne doğru gelir. Hareket bittikten sonra baştaki potür duruşa geçiyoruz.

KARŞIDAN GELEN TOPA BACHANT VOLE

1.Duruş tan  hemen sonra, backhand vole çalışmasında öncelikle raketimizi çeviriyoruz(Backhand de raket çevirmeye bakın) Daha sonra yardımcının topu elinden çıkarmasıyla raketimizi açmaya başlıyoruz. Bu arada vücudumuzu da döndürüyoruz.

2.Raketle birlikte vücudumuzu da döndürmeye devam ediyoruz.

3.Destek ayağı topun geldiği yöne doğru basarken, gövdenin üst bölümü dönmeye devam ediyor. Omuzlar fileye dik gelecek şekilde ve raketi diğer elimizle destekleyerek tutuyoruz. Tüm dikkatimiz topta.

4. Raket topla buluşuyor. Omuz fileye dik, vücudumuzun ağırlık merkezi arkadaki ayaktan öne aktarılıyor. Omuzlarla sanki bir kapıya yaslanıyormuşuz gibi öne doğru yükleniyoruz.

5.Topla buluşma anı raketimizle anahtar çevirme (Anahtar çevirme hareketine bak) hareketini yapıyoruz. Vücudun ağırlığı öndeki destek ayağında.

6.Vuruş yapıldı, raket topu takip ediyor.

7.Vuruş tamamlandı. Omuzlar fileye paralel duruma geliyor.

8.Yapılan vuruşun savurma etkisiyle raket harekete devam ediyor. Hareketin devamında tekrar başlangıç (Postür) pozisyonuna dönülür

KARŞIDAN GELEN TOPA FOREHAND 2 DİRİL

1.(Duruş): Ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Topu atacak olan yardımcı, bizden 4-5 metre uzakta topu karşıya atmaya başlıyor. Gözümüz topta ve topla birlikte hareketleniyoruz.

2. Elindeki topu bize doğru atan yardımcı hareketsiz dururken, biz önce raketi açmaya devam ediyoruz. Bu arada gövdemizi döndürüyoruz.

3. Raketi omuz hizasına doğru açarken, gövdemizi döndürmeye devam ediyoruz. Daha sonra destek ayağımız öne doğru hareketleniyor.

4. Raketi omuz hizasına doğru açarken, gövdemizi döndürüyoruz. Daha sonra destek ayağımızı öne doğru basarken bütün dikkatimiz topun sıçramasında.

5. Raket açış tamamlandı vuruş için kuvvet alıyoruz. Diğer omuz başı fileye dik. Destek ayağımız önde. 

6. Vücudumuzun ağırlığı arka ayaktan öne doğru aktarmaya başlıyoruz. Aynı zamanda sıçrayan topla buluşma anına hazırlık yapıyoruz. Omuzlar fileye paralel duruma gelmeye başlıyor.

7. Öndeki destek ayağımıza ağırlığımızı aktararak, raketi topla buluşturuyoruz. Omuzlar fileye paralel.

8. Vuruş yapıldı. Raket vuruşun savurma gücüyle topu takip ediyor. Ağırlık merkezi öndeki ayakta.

9. Vuruş tamamlandı. Omuzlar fileye paralel ve raket omuzda. Arkadaki ayak vuruşun savurma gücüyle istemsiz olarak öne hareket ediyor.

10. Vuruş tamamlandı ve arkadaki ayak savurma gücüyle öne geçti. Raketimizi diğer elimizle tutarak baştaki postür duruşa geçiyoruz.

KARŞIDAN GELEN TOPA TEK EL BACHAND 2

1-(Duruş): Yardımcı topu atmaya hazırlanırken ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında. Raketi çatalından tuttuğumuz diğer elimizle çeviriyoruz. (Bu konuda tek el raket çevirme egzersizlerine bakınız)

2. Yardımcı topu üzerimize doğru atıyor. Topun geldiğini görür görmez, diğer elimizle çatalından desteklediğimiz raketi açmaya başlıyoruz.

3. Top yere doğru düşerken, gövdeyi döndürüyoruz ve raketi kalçamızın hizasından arkaya çekmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Raket kalçadan arkaya çekildi. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne getiriyoruz. Tüm dikkatimiz üzerimize sıçrayarak gelen topta. Vücudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

5. Raket desteklediğimiz elimizden ayrılarak topa doğru hareketleniyor. Destek ayağımızı öne basıyoruz. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öne aktarıyoruz. Daha sonra raketi topa doğru çekmeye devam ediyoruz.

6. Topla buluşma gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarıyoruz. Omuzlar fileye paralel durumda.

7. Vuruş gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığı tamamen öndeki destek ayağımızda. Omuzlar fileye paralel durumda. Raket vuruşu ve topu takip ediyor.

8. Raket topa vuruş anındaki savurma gücüyle omuza kadar çıkıyor. Vuruştan sonra arkadaki ayak, savurma gücüyle öne doğru hareket etmeye başlıyor.

KARŞIDAN GELEN TOPA TEK EL BACHANT 3

1.(Duruş): Yardımcı topu atmaya hazırlanırken ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında. Raketi çatalından tuttuğumuz diğer elimizle çeviriyoruz. (Bu konuda tek el raket çevirme egzersizlerine bakınız)

2. Yardımcı topu üzerimize doğru atıyor. Topun geldiğini görür görmez, diğer elimizle çatalından desteklediğimiz raketi açmaya başlıyoruz.

3. Top yere doğru düşerken, gövdeyi döndürüyoruz ve raketi kalçamızın hizasından arkaya çekmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Raket kalçadan arkaya çekildi. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne getiriyoruz. Tüm dikkatimiz üzerimize sıçrayarak gelen topta. Vücudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

5. Raketi iyice geriye çekiyoruz. Tüm dikkatimiz üzerimize gelen topta. Vücudumuzun ağırlık merkezini arkadaki ayaktan öne doğru aktarmaya başlıyoruz.

6. Raket desteklediğimiz elimizden ayrılarak topa doğru hareketleniyor. Destek ayağımızı öne basıyoruz. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öne aktarıyoruz. Daha sonra raketi topa doğru çekmeye devam ediyoruz.

7. Topla buluşma gerçekleşti. Vuruş anında omuzdan topun geldiği yöne doğru kapıya yaslanma şeklindeki kuvvet aktarımını yapıyoruz Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımızda. 
8. Vuruş gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığı tamamen öndeki destek ayağımızda. Omuzlar fileye paralel durumda. Raket vuruşu ve topu takip ediyor.

KARŞIDAN GELEN TOPA ÇİFT EL BACHANT

1.(Duruş): Filenin karşısında olan yardımcı topu atmaya hazırlanırken ayaklar omuz genişliğinde açık. Dizler bükülü. Raket başı çene hizasında. Raketi çift elle tutarken çeviriyoruz.(Bu konuda çift el raket çevirme egzersizlerine bakınız)

2. Yardımcı topu üzerimize doğru raketle atıyor. Topun geldiğini görür görmez, çift elle tuttuğumuz raketi açmaya başlıyoruz.

3. Top yere doğru düşerken, gövdeyi döndürüyoruz ve raketi kalçamızın hizasından arkaya çekmeye başlıyoruz. Bu arada omuz başını fileye dik duruma getirmek için gövdeyle birlikte hareketlendiriyoruz.

4. Raketi kalçaya doğru çekiyoruz. Omuz başı fileye dik. Vuruş için destek ayağımızı öne getiriyoruz. Tüm dikkatimiz üzerimize sıçrayarak gelen topta. Vücudumuzun ağırlığı arka ayağın üstünde.

5. Raket iyice geride vuruş için kuvvet alınmış beklerken, destek ayağımızı öne basıyoruz. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öne aktarıyoruz. 

6. Daha sonra raketi topa doğru çekmeye başlıyoruz. Tüm dikkatimiz topta. Omuzlar fileye dik.

7. Topla buluşma gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığını arka ayaktan öndeki destek ayağımıza aktarıyoruz. Omuzlar fileye paralel duruma geliyor.

8. Vuruş gerçekleşti. Vücudumuzun ağırlığı tamamen öndeki destek ayağımızda. Omuzlar fileye paralel durumda.

9. Raket vuruşu ve topu takip ediyor. Raketi savurma gücüyle omuza kadar çekiyoruz.

10. Vuruş sonuçlandı raket omuzda. Arkadaki ayak vuruşun etkisiyle öne doğru hareketleniyor.


Yorumlar - Yorum Yaz